×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pandy rude


Pandy rude

citiesdanger

Ailurus fulgens

- zamieszkuje wschodnie Himalaje i Tybet, na wysokości pomiędzy 2200 m n.p.m. a 4 800 m.n.p.m.,
- żywi się przede wszystkim pędami i liśćmi bambusa, nie pogardzi jednak owocami i kwiatami oraz
bezkręgowcami drobnymi ssakami,
- w przednich łapach występuje tzw. fałszywy kciuk – jest to wyrostek kostny nadgarstka,
pomaga on w przytrzymaniu pożywienia,
- łapy zakończone są długimi pazurami, które ułatwiają chodzenie po drzewach,
- spodnia część łapy pokryta jest gęstym futrem, spełniającym funkcje izolacyjne podczas chodzenia
po śniegu,
- jest samotnikiem , łączy się w pary tylko w okresie godowym,
- po ponad 5 miesięcznej ciąży samica rodzi od 1 do 4 ślepych i głuchych szczeniąt,
- młode zostają z matka do następnego miotu czyli rok.
- liczebność pandy rudej drastycznie spada poprzez niszczenie naturalnego środowiska, zubożenia
obszarów bambusa
- pandy są zabijane przez kłusowników ze względu na piękne futro


powered by npsoft.pl @ 2012