×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 8 - Fauna Ameryki Południowej


PRZEDZIWNE I FASCYNUJĄCE

Czwarty co do wielkości kontynent pełen kontrastów: od równikowych lasów Amazonii po zimną Patagonię. Bogaty pod względem liczby i różnorodności flory i fauny. Roślinność w znacznej części zachowała jeszcze swój pierwotny charakter. Bardzo licznie reprezentowane są małpy szerokonose i gryzonie. Charakterystycznym rzędem są szczerbaki (mrówkojady, pancerniki, leniwce).


CZEPIAKI CZARNORĘKIE

cities

Ateles geoffroyi yucatanensis

- używają koniuszka chwytnego ogona jako piątej ręki,
- szybkością i długością skoków wyprzedzają wszystkie pozostałe południowoamerykańskie małpy,
- na skórze kończyn znajdują się charakterystyczne dla każdego osobnika rowki - linie, podobne do linii papilarnych na ludzkich dłoniach,
- żyją w rodzinnych grupach liczących 2-8 osobników,
- gatunek zagrożony, ze względu na bezwzględne niszczenie lasów tropikalnych.

CZEPIAK.JPG
CZEPIAK 2.JPG
CZEPIAK 3.JPG
CZEPIAK 4.JPG
CZEPIAK 5.JPG
CZEPIAK 6.JPG
CZEPIAK 7.JPG

KAPIBARY

Hydrochaeris hydrochaeris

- jedyny przedstawiciel swojej rodziny,
- największy gryzoń świata,
- w naturze żyje w lasach i pampach w pobliżu wód, wśród gęstej roślinności,
- żywi się roślinami wodnymi, w mniejszym stopniu trawą,
- po 15-18 tygodniowej ciąży samica rodzi 2-8 młodych,
- żyje w rodzinnych społecznościach,
- w razie niebezpieczeństwa ucieka do wody.

kapibara p.jpg
kapibary.JPG
kapibara.jpg
kapibara2.jpg
kapibary.jpg

TAPIRY ANTA

citiesdangereep

Tapirus terrestris

- żyją w pierwotnych lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej,
- ich pożywienie stanowią liście drzew i krzewów, owoce oraz rośliny rosnące pod wodą,
- dorosłe zwierzęta w czasie zagrożenia zwykle chronią się do wody,
- potrafią nurkować i przebywać dość długo pod wodą,
- ewolucyjnie należą do najstarszych ssaków,
- w naturze prowadzą nocny tryb życia, za dnia ukrywają się w gęstwinie,
- młode osobniki do 6-8 miesięcy mają ciemnobrązową sierść z białymi, podłużnymi i przerywanymi pasami,

tapir.jpg
tapir2.jpg
tapir8.jpg
tapir3.jpg
tapir9.jpg
tapir6.jpg
tapir4.jpg
tapir7.jpg
tapir5.jpg

MRÓWKOJAD OLBRZYMI

citieseep


Myrmecophaga tridactyla

- zamieszkuje rzadkie lasy i sawanny,
- największy z mrówkojadów,
- potężne pazury służą do rozgrzebywania termitier, mrowisk oraz do obrony,
- długi, wąski język, pokryty lepką śliną pomaga w wydobywaniu owadów,
- samotnik, łączący się w pary tylko w okresie godowym,
- młode będące miniaturką dorosłego, zaraz po urodzeniu wdrapuje się na grzbiet matki,

mrowkojady p.jpg
IMG_7703.jpg
mrowkojad 2.jpg
mrowkojad.jpg
mrowkojad1.jpg
mrowkojad2.jpg
mrowkojad4.jpg
mrowkojad5.jpg
mrowkojad6.jpg
mrowkojad7.jpg
mrowkojad8.jpg
mrowkojad9.jpg

NANDU SZARE

cities

Rhea americana

- duże, nielotne ptaki,
- 13 do 30 jaj w gnieździe, pisklęta wykluwają się po ok. 40 dniach,
- jaja wysiadywane są przez samca,
- pisklęta są zagniazdownikami, wodzi je samiec, pełny wzrost osiągają po 5 miesiącach.

nandu.jpg
nandu1.jpg
nandu3.jpg
nandu4.jpg
nandu5.jpg
nandu.JPG

powered by npsoft.pl @ 2012