×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 11 - Tygrysy syberyjskie


Wielkie koty

Tygrys syberyjski   Panthera tigris altaica

- największy drapieżnik z rodziny kotowatych,
- zwany również amurskim,
- w naturze żyje ich już tylko 350 – 400 osobników, gatunek najbardziej zagrożony wyginięciem,
- jest samotnikiem, tylko w okresie godowym samiec przebywa z samicą kilka dni,
- doskonale pływa,
- skacze wzwyż do 5 metrów wysokości,
- jednorazowo może zjeść 20-30 kilogramów mięsa,
- oprócz ryczenia, parskania czy prychania tygrysy używają również ruchu ogona do komunikacji bezpośredniej,
- terytorium oznacza moczem zmieszanym z wydzieliną gruczołów odbytowych, zadrapaniami na korze drzew i śladami pazurów na ziemi,
- ciąża trwa 104-106 dni, w miocie są 2-3 młode, karmione mlekiem przez 5-6 miesięcy,



tygrys p.jpg
tygrys 1 p.jpg
tygrys 2.jpg
tygrys 3.jpg
tygrys 5.jpg
tygrys.jpg
tygrys m.lukszo.jpg

powered by npsoft.pl @ 2012