×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 13 - Wielbłądy dwugarbne


Dźwigają garby, jak cenne skarby

danger

Piaszczysty wybieg z roślinnością trawiastą imitujący azjatycki step to znakomite środowisko dla mało wymagających i przystosowanych do różnych warunków życia zwierząt.


WIELBŁĄD DWUGARBNY
, Camelus bactrianus
- ojczyzną dzikich wielbłądów są stepy i pustynie, Chin i Mongolii,
- zimą jego sierść jest gęsta i długa, w lecie rzadka i krótka, linienie odbywa się tak szybko, że sierść wypada całymi płatami,
- żyją najczęściej w małych stadach,
- żywią się praktycznie wszelkimi dostępnymi gatunkami roślin,
- są odporne na niskie temperatury i długotrwały brak wody.
- dziko żyjącemu wielbłądowi dwugarbnemu grozi wyginięcie.
Okres godowy – przypada na styczeń – luty, ciąża trwa ponad rok, w marcu przychodzi na świat jedno młode.

wielblady p.jpg
wielblady 2.jpg
wielblady 3.jpg
wielblady 4.jpg
wielblady 5.jpg
wielblady 6.jpg
wielblady 8.jpg
wielblady 9.jpg
wielblady 10.jpg
wielblady 11.jpg
wielblady.jpg

powered by npsoft.pl @ 2012