×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 14 - Susły moręgowane


Śpiochy

SUSŁY MORĘGOWANE, Spermophilus citellus 

- w naturze występują na stanowiskach stepowych, pastwiskach górskich, polach lucerny, ugorach,
- żyją w koloniach,
- wykopują stosunkowo złożone nory, o głębokości do 2 metrów, z kilkoma wyjściami,
- oprócz nory gniazdowej mają też inne proste kryjówki, do których chowają się w razie niebezpieczeństwa,
- zjadają pokarm roślinny, w małym stopniu także zwierzęcy,
- prowadzą dzienny tryb życia,
- zapadają w sen zimowy,
- okres godowy zaczynają się tuż po wiosennym przebudzeniu,
- posiadają torby policzkowe,
- gatunek ten, aż do końca lat siedemdziesiątych, zamieszkiwał południowo-zachodnią część Polski, niestety w wyniku mechanizacji i chemizacji rolnictwa wymarł,
- w 2004 roku z inicjatywy PTOP ,,Salamandra" powstał program hodowlany ,,Suseł" mający na celu przywrócenie populacji susła moręgowanego na terenie Polski,
- pierwsze susły z poznańskiej hodowli wypuszczone zostały w 2005 roku, w Kamieniu Śląskim (woj. opolskie).

suse.jpg
susel.jpg
Susel1.jpg

powered by npsoft.pl @ 2012