×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 16 - Bizony leśne


Mieszkańcy Ameryki Północnej

citiesdanger

BIZONY LEŚNE, Bison bison athabascae

- w naturze zamieszkują lasy Ameryki Północnej (przede wszystkim górskie), zimą schodzą w doliny rzek,
- podgatunek, który został prawie całkowicie wytępiony,
- zimą samce oraz samice z młodymi tworzą odrębne stada,
- obecnie bizony żyją przede wszystkim w rezerwatach i parkach narodowych,
- odżywiają się głównie trawą,
- po ciąży trwającej 9-10 miesięcy samica rodzi zazwyczaj jedno młode,
- część dziennej aktywności poświęcają pielęgnacji sierści, mają swoje ulubione drzewa, o które się ocierają, lubią tarzać się w piasku lub miękkim gruncie.

bizony 2.jpg
bizony 3.jpg
bizony 4.jpg
IMG_5876.jpg
IMG_5901.jpg

powered by npsoft.pl @ 2012