×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 18 - Pelikany


Różowe i Baba


Główną atrakcją stawów zajmujących łączną powierzchnię ponad 13 ha jest ptactwo wodne, a wśród nich pelikany. Nasze pelikany są największą rozmnażającą się grupa tych ptaków występujących na północ od delty Dunaju. Dzięki sukcesom hodowlanym grupa młodych pelikanów z naszego ZOO została wypuszczona na wolność w okolicach delty Dunaju.

PELIKANY
Pelecanidae
- są jednym z największych ptaków latających (dł. ciała 180 cm),
- haczykowato zakończona górna część dzioba,
- pod dolną częścią dzioba, worek skórny tworzący rodzaj kieszeni (pojemności około 12l) odcedzający wodę i ułatwiający połykanie ryb,
- doskonale nurkują i szybują,
- polują na ryby zespołowo, zapędzając ławice ryb na płycizny, gdzie za pomocą otwartego dzioba wyławiają je z wody.


PELIKAN BABA

Pelecanus onocrotalus

- żyje na płytkich, ciepłych wodach jezior, delt i bagien w Afryce, Azji i południowej Europie,
- zwany również pelikanem różowym,
- w okresie godowym upierzenie pelikanów staje się różowe, a na czubku głowy wyrastają dodatkowo pióra,
- pojemność kieszeni może dochodzić nawet do 13 l.,
- młode w pierwszych dwóch latach życia są brunatne.

pelikan rozowy.jpg
pelikan rozowy2.jpg
pelikan rozowy3.jpg
pelikany rozowe.jpg

PELIKAN KĘDZIERZAWY

citiesdangereep

Pelecanus crispus

- jeden z największych pelikanów długość ciała do 180 cm,
- rozpiętość skrzydeł - 3m,
- od głowy wzdłuż górnej części szyi wyrastają zakręcone pióra (stąd nazwa kędzierzawy),
- żyje w koloniach, ale jest monogamiczny,
Osiągnięcia w zakresie rozrodu zagrożonego pelikana kędzierzawego przyczyniły się do przyznania naszemu ZOO koordynacji ochrony tego gatunku w Europie. Od 1995r. w poznańskim ZOO prowadzona jest dla niego Europejska Księga Rodowodowa.

pelikan kedzierzawy.jpg
kedzierzawe.jpg
kedzierzawe1.jpg
kedzierzawe2.jpg
kedzierzawe4.jpg
KEDZIERZAWY.jpg

BOCIAN BIAŁY

Ciconia ciconia

- gniazda zakłada w pobliżu siedzib ludzkich, na otwartej przestrzeni i na dużej wysokości,
- na wiosnę do zeszłorocznego gniazda, (które może osiągać 2 m średnicy i 1,5 m wys.) przylatują najpierw samce a później samice,
- pisklęta mają czarny dziób i nogi.

bocian bialy.jpg
bocian bialy2.jpg
bocian bialy3.jpg
bocian bialy4.jpg
bocian bialy5.jpg
bocian.JPG

BERNIKLA KANADYJSKA

Branta canadensis

- pochodzi z Ameryki Północnej,
- pokarmu poszukuje, jak wszystkie gęsi, na lądzie,
- jest monogamiczna,
- samce bronią terytorium, gniazda, jaj, a później piskląt,
- tuż przed wykluciem piskląt samica wydaje odgłosy i komunikuje się z nie wyklutym pisklęciem, dzięki temu po wykluciu młode rozpoznają matkę po odgłosach,
- podczas wodzenia piskląt, czy to w wodzie czy na lądzie samica lub samiec idą na przedzie stadka, pośrodku pisklęta, na końcu kroczy drugi z rodziców,
- po okresie lęgowym gromadzą się w stada.

bernikle z mlodymi.jpg
bernikle z mlodymi2.jpg
bernikle.jpg
bernikle2.jpg
bernikle3.jpg
BERNIKLA.jpg

GĘŚ GĘGAWA

Anser anser

-
łączą się w pary na całe życie, po śmierci partnera pozostają samotne,
- pływają w ustalonym porządku: samica na przodzie, młode pośrodku, samiec na końcu - w razie zagrożenia broni młodych,
- pisklęta zdolność lotu uzyskują w 8 tygodniu życia.

ges.jpg
ges1.jpg
ges2.jpg
ges4.jpg
GEGAWY.jpg

GĘŚ ZBOŻOWA

Anser fabalis
- w naszym ZOO można je obserwować podczas wiosennych i jesiennych przelotów,
- gniazda zakładają w północnej Europie i Azji,
- odżywia się zielonymi częściami roślin, nasionami traw i ziół i jagodami.

GES ZBOZOWA.jpg

MIEJSCE OBSERWACJI DZIKIEGO PTACTWA

Do najdalej położonego w ZOO stawie zalatują i gnieżdżą się liczne krajowe ptaki wodne, np.: gągoły, kaczki krzyżówki, podgorzałki, łyski, gęsi gęgawe, itp. W okresie wiosennych i jesiennych migracji różnorodność gatunków zwiększa się dwukrotnie (obserwuje się nawet zalatujące orły bieliki, kormorany, przez cały rok można obserwować czaple siwe). Dlatego na skraju tego stawu wybudowano specjalne budki ornitologiczne, gdzie można obserwować ptaki, nie płosząc ich.





powered by npsoft.pl @ 2012