×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 23 - Jelenie milu


JELENIE MILU I MUNDŻAKI

danger


JELENIE MILU, Elaphurus davidianus

- chiński krewniak renifera,
- w środowisku naturalnym wyginął całkowicie,
- w połowie XIX wieku żył jeszcze w zwierzyńcu cesarzy chińskich, gdzie odkrył go w 1865 francuski misjonarz ojciec David (stąd inna nazwa - jeleń Davida),
- poroże ma wyjątkowy kształt, większość odnóg odgałęzia się od głównej tyki ku tyłowi, a najniższa i najdłuższa z nich odgałęzia się klika centymetrów nad czaszką i ma do 6 odnóg,
- jako jedyny gatunek zrzuca poroże dwa razy w roku,
- preferuje bagniste tereny z wysoką trawą i trzciną,
- aktywny w ciągu dnia,
- żywi się głównie trawami oraz roślinnością wodną,
- w okresie godowym samce toczą ze sobą zacięte walki,
- samica rodzi 1-2 młode,
- czynione są próby reintrodukcji tego gatunku na terenie Chin, którym w 1986r. brytyjskie ogrody zoologiczne przekazały pierwsze 30 osobników.



milu 2.jpg
milu.jpg

powered by npsoft.pl @ 2012