×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 24 - Drobne ssaki


NIE TYLKO GRYZONIE

Pawilon Drobnych Ssaków zamieszkują zwierzęta pochodzące z różnych kontynentów i stref klimatycznych. Są wśród nich mieszkańcy Eurazji, Afryki i Ameryki Południowej. Większość z nich to gryzonie- najliczniejszy to rząd ssaków.







BADYLARKA

Micromys minutus

- jedyny ssak Europy posiadający chwytny ogon,
- jeden z najmniejszych ssaków Europy- waży od 5 do 10 gram,
- samica buduje kuliste gniazdo z trawy, które przeważnie zawiesza na źdźbłach roślin.

 


SUWAK SKALNY

Gerbillus campestris

- zamieszkuje afrykańskie pustynie,
- prowadzi nocny tryb życia,
- drąży podziemne tunele, do 70 cm długości.


MYSZ EGIPSKA

Acomys dimidiatus

- posiada grzbiet porośnięty twardymi, szczeciniastymi włosami, które dają wygląd stale najeżonych,
- ma nagi, łatwo łamliwy ogon.

 


NORNIK WSCHODNI

Microtus fortis

- pochodzi z Azji,
- buduje podziemny system nor,
- gromadzi zapasy żywności,
- nie zapada w sen zimowy.


CHOMIK ROBOROWSKIEGO

Phodopus roborovskii

- zamieszkuje półpustynne tereny Azji,
- jest najmniejszym przedstawicielem rodziny chomików,
- w torbach policzkowych przenosi jedzenie.

    


CHOMIK DŻUNGARSKI

Phodopus sungorus

- jego stopy pokryte są gęstą, białą sierścią,
- buduje system nor z komorami przeznaczonymi na: spiżarnie, sypialnie i miejsca na odchody.

   


BURUNDUK

Eutamias sibiricus

- wiewiórka naziemna, aktywna w ciągu dnia,
- gromadzi zapasy na zimę, przede wszystkim nasiona z szyszek limby,
- okres zimy przesypia w norze, pod korzeniami drzew.

   


SZYNSZYLA

Chinchilla langiera

- zamieszkuje Andy w Chile na wysokości 5 000 m n.p.m.,
- ma najgęstsze futro wśród gryzoni, z jednej cebulki włosowej wyrasta aż 60 włosów,
- dzięki silnym tylnym kończynom potrafi skoczyć na wysokość 1,5 m.,
- niegdyś liczna, obecnie, w naturalnym środowisku już bardzo rzadka, objęta ochroną.


MYSZ TRAWNA

Rhabdomys dilectus

- zamieszkuje trawiaste rejony płd. Afryki,
- wystarcza jej woda z pożywienia,
- w zależności od zasobów pokarmowych w środowisku myszy te tworzą kolonie lub są samotnikami.

 


MYSZ KARŁOWATA

Mus minutoides

- występuje w Afryce, na obrzeżach Sahary,
- jest jedną z najmniejszych spośród gryzoni i jednocześnie jedną z najmniejszych spośród ssaków (waży od 3 do 12 gram),
- potrafi skakać.


powered by npsoft.pl @ 2012