×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 25 - Ssaki drapieżne


DOSKONALI ŁOWCY

Drapieżne - bardzo liczna grupa ssaków. W większości zwierzęta aktywne o zmroku i w nocy, obdarzone rozwiniętymi zmysłami niezbędnymi do polowania. Większość jest mięsożerna, ale są wśród nich wszystkożerne, a nawet jak panda wielka- roślinożerne.


Otocjon

Otocyon megalotis

- zwany po angielsku „lisem nietoperzouchym”,
- jest unikatem w rodzinie psowatych, bowiem jego łupem padają owady,
- jako jedyny drapieżnik posiada ponadto dodatkową parę zębów trzonowych,
- po raz pierwszy w warunkach hodowlanych udało się je rozmnożyć w 1993r, nastąpiło to w naszym ZOO, sukcesem było również to, że młode zostały odchowane przez matkę.

otocjon 3.jpg
otocjon 4.jpg
otocjon 5.jpg
otocjon 6.jpg
otocjon 7.jpg

NORKA EUROPEJSKA

dangereep

Mustela lutreola

- w Polsce występowała jeszcze przed II wojną światową,
- ostatnie, niepotwierdzone naukowo obserwacje pochodzą z wczesnych lat 50-tych,
- ich hodowla w ZOO pozwala żywić nadzieję, że, uda się wrócić ten gatunek naturze,
- już dziś przychówki naszych norek (ich hodowlę zaczęliśmy w 1993 roku) wysyłane są do Estonii, gdzie wypuszczane są na wyspie Hiumaa,

norka europejska.jpg

ŻBIK

citiesdangereep

Remont ekspozycji - na czas remontu zwierzęta wycofane na zaplecze
Felis silvestris 


- bardzo już rzadki mieszkaniec południa Polski,
- wygląda jak duży kot domowy, ale robi wrażenie bardziej masywnego, ze względu na dłuższą sierść,
- od kota domowego różni się również grubszym, jakby uciętym ogonem, z mniejszą liczbą prążków,
- w naszym ZOO daje przychówki.

zbik1.jpg
zbik2.jpg
zbik4.jpg
zbik5.jpg

RYŚ EUROPEJSKI

cities

Lynx lynx

- żyje i poluje w pojedynkę, łączy się w pary tylko w okresie godowym,
- dobrze wspina się i pływa,
- jego środowiskiem naturalnym jest las.

RYS.jpg
RYSIE.jpg
rys.jpg
rys1.jpg
rys2.jpg
rys3.jpg
rys4.jpg
rys5.jpg
rys6.jpg
rys7.jpg
rys8.jpg
rys11.jpg

KARAKAL

citiesdangereep

Caracal caracal michaelis

- niegdyś oswajany i używany do polowań w Indiach,
- polując na ptaki skacze czasami w górę,
- ciąża trwa 70 dni, w miocie ma 2-4 młode.

karakal2.jpg
karakal.jpg
IMG_7924.jpg
karakal1.jpg
karakal3.jpg

JAGUARUNDI


Puma yaguarundi

- nietypowy drapieżnik z rodziny kotowatych,
- budową wewnętrzną i wyglądem przypomina łasicę, gdyż ma spiczasty pysk, długie ciało i krótkie nogi,
- jednolicie ciemno-brunatne ubarwienie tego gatunku odróżnia go również od pozostałych dzikich kotów.

jaguarundi 3.jpg
jaguarundi 4.jpg
jaguarundi1.jpg
jaguarundi.jpg

OSTRONOS BIAŁONOSY

cities

Nasua narica

- drapieżnik z rodziny szopowatych, zwany też ostronosem meksykańskim
- aktywny głównie w dzień, w czasie upałów chroni się w koronach drzew
- samice żyją w grupach składających się z ok. 25 zwierząt, samce dołączają do nich jedynie podczas sezonu godowego
- wszystkożerny, najczęściej żywi się małymi bezkręgowcami, a także ptakami, jaszczurkami, jajkami i owocami
- poza okresem godowym samce są samotnikami.

ostronos bialonosy.jpg
ostronos.jpg
ostronos1.jpg
ostronos2.jpg
ostronos4.jpg
ostronos5.jpg

KOT AMURSKI

REMONT EKSPOZYCJI-  na czas remontu zwierzęta wycofane na zaplecze

Prionailurus bengalensis euptilurus


- zamieszkuje tereny Dalekiego Wschodu
- doskonale pływa
- w swoim naturalnym środowisku jest zagrożony wyginięciem.

amurski2.jpg
amurski3.jpg
amurski4.jpg
amurski5.jpg
kot amurski.jpg
kot amurski2.jpg

KUNA ŻÓŁTOGARDŁA

cities

Martes flavigula

- zamieszkuje lasy iglaste i liściaste Dalekiego Wschodu,
- długi ogon pomaga jej utrzymać równowagę podczas skoków na odległość 2- 3 m,
- jest największą kuną z rodziny łasz,
- polując zimą w grupach potrafi upolować nawet młodego jelenia.

kuna 2.jpg
kuna1.jpg
kuna2.jpg
kuna3.jpg
kuna5.jpg
kuna6.jpg
kuna7.jpg

MANUL

REMONT EKSPOZYCJI -  na czas remontu zwierzęta wycofane na zaplecze

Otocolobus manul


- te niezwykłe koty zamieszkują stepy i pustynie Azji Centralnej,
- na zimę „zakładają” niezwykle grube i ciepłe futro, gdyż w miejscach ich występowania temperatura spada nawet do -50 0 C,
- ich rozród w warunkach sztucznych jest bardzo trudny, lecz udał się w naszym ZOO.

manukl4.jpg
manul2.jpg
manul3.jpg
manul5.jpg
manul6.jpg
manul7.jpg

ŁASICE SYBERYJSKIE

cities

Mustela sibirica
- zwana kałankiem,
- jest typowym mieszkańcem tajgi,
- odżywia się: gryzoniami, małymi ptakami, rybami i owadami,
- wykorzystywana do ochrony pól ryżowych przed szczurem z gatunku Rattus argentiventer,
- na łasice polują: lisy, sowy, orły i kuny żółtogardłe.

lasica.jpg
lasica2 2.jpg
lasica2.jpg
lasica3.jpg

SKUNKS ZWYCZAJNY

REMONT EKSPOZYCJI- na czas remontu zwierzęta wycofane na zaplecze

Mephitis mephitis

- gatunek ssaka z rodziny skunksowatych,
- znany z powodu cuchnącej wydzieliny, której używa do odstraszania napastników,
- występuje na Wielkich Równinach w Ameryce Północnej,
- zamieszkuje lasy i tereny otwarte,
- jego sierść jest gęsta i puszysta, czarna w białe paski,
- gatunek niezagrożony, ma niewielu naturalnych wrogów.
- żywi się owadami, owocami, orzechami, małymi ssakami i jajami.




SKUNKS.jpg
SKUNKSY.jpg

ŻENETA

Genetta genetta

- żyje w suchych regionach porośniętych krzewami, z rzadka drzewami, na sawannach,
- bardzo ruchliwa, dobrze się wspina,
- w dużym stopniu mięsożerna,
- dwa mioty w roku.

zeneta.jpg
zeneta2.jpg

MANGUSTA KARŁOWATA

Helogale parvula
Dwarf mongoose, Südliche Zwergmanguste

- zamieszkuje Afrykę Wschodnią,
- jej pokarm stanowią: bezkręgowce, drobne kręgowce i owoce,
- w stadach panuje ścisła hierarchia. W grupie rodzinnej rozmnaża się tylko para dominująca.
- wszystkie osobniki w stadzie opiekują się młodymi i bronią przed drapieżnikami.


MANGUSTA KAROWATA.JPG
MANGUSTA KAROWATA 2.JPG

powered by npsoft.pl @ 2012