×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 31 - Wybieg kazuarów


SAMOTNICY Z WYBORU

KAZUAR HEŁMIASTY

Casuarius casuarius

- nielotny olbrzymi ptak, mieszkaniec gęstych lasów,
- jego krępe ciało oraz kościany ,,hełm” na głowie to idealne przystosowanie do torowania sobie drogi w gęstej dżungli,
- pióra przekształcone w twory podobne do sierści doskonale chronią przed deszczem,
- przez większą część roku wiedzie samotny tryb życia,
- z innymi osobnikami swego gatunku kontaktuje się wyłącznie w okresie godowym,
- żywi się opadłymi owocami, owadami i małymi kręgowcami,
- inkubacją ciemnozielonych jaj oraz odchowem potomstwa zajmuje się wyłącznie samiec.

kazuar.jpg
kazuar1.jpg
kazuar2.jpg
kazuar3.jpg

powered by npsoft.pl @ 2012