×

InformacjeNowe ZOOStare ZOO

Pawilon 10 - Wyspa lemurów katta


LEMUR KATTA

cities

Lemur catta

 - jeden z nielicznych lemurów prowadzących dzienny tryb życia,

- najbardziej znany przedstawiciel rodziny lemurowatych,

- jak wszyscy przedstawiciele tej rodziny zamieszkuje Madagaskar,

- na przednich kończynach i w okolicy odbytu znajdują się gruczoły zapachowe, których lemur używa do oznaczania swojego terytorium,

- w odróżnieniu od innych gatunków, przebywających głównie na drzewach, upodobał sobie ziemię,

- żywi się głównie owocami, liśćmi, kwiatami, małymi ptakami, jajami i owadami,

- owoce przytrzymuje sobie przednimi kończynami i trzyma tak, aby sok ściekał mu prosto do pyszczka,

- samica rodzi przeważnie jedno młode, karmi je przez ok. 6 miesięcy,

- tworzy stosunkowo duże grupy (10 i więcej dorosłych osobników), z wyraźną organizacją społeczną,.

wyspa lemurow1.jpg
lemur z mlodym.jpg
lemur katta5.jpg
lemur katta1.jpg
lemur katta3.jpg
lemur katta4.jpg
lemury buduja.jpg

powered by npsoft.pl @ 2012